Johnson Marketing

Werf snel zorgpersoneel met behulp van advertenties

Werf snel zorgpersoneel met behulp van advertenties

Nooit eerder was het voor werkgevers zo lastig om werknemers te vinden als nu. Dat blijkt uit metingen van onder andere het CBS en het UWV. De extreme arbeidskrapte vraagt om nieuwe, creatieve manieren van personeelswerving. Eén daarvan is SEA (search engine advertising) om je vacature in een klap onder de aandacht te brengen bij een relevante doelgroep. Vooral zorgorganisaties, die vaak nog voorzichtig zijn met marketing, kunnen hier enorm van profiteren.

Wat zijn de oplossingen voor het tekort aan zorgpersoneel? (korte en lange termijn)

Dat er handen te kort zijn in de zorgsector staat buiten kijf. Het oplossen van dit probleem is een meerjarenplan waar veel politieke besluitvorming aan te pas komt. Volgens experts is het volgende nodig:

  • meer budget voor (om)scholing
  • hogere salarissen
  • lagere werkdruk
  • extra beloningen (bijv. voorrang op huurwoningen)
  • vaccinatiecampagnes voor zorgpersoneel voor minder uitval

Wachten tot deze ideeën tot beleid zijn omgevormd is haast geen optie. Zorgorganisaties hebben immers nú zorgpersoneel nodig. Een effectief middel om daarvoor te zorgen is SEA, oftewel betaald adverteren.

Zorgpersoneel werven met behulp van Google Ads

Een advertentie in de lokale krant, vacatureplaatsing op je eigen website of een LinkedIn-post is vaak niet genoeg om de juiste kandidaten te werven. De krapte op de arbeidsmarkt vraagt om ‘hardere’ instrumenten, zoals Google Ads. Voor wie niet weet hoe Google Ads werkt: je huurt als het ware posities in Google. Hierdoor krijgt een specifieke, door jou gekozen doelgroep, jouw vacature te zien. De kans wordt op deze manier groter dat je geschikt personeel vindt.

Klinkt eenvoudig, maar het ligt iets gecompliceerder. De doelgroep moet immers getriggerd worden om bij jouw zorgorganisatie te solliciteren en niet bij de 1.000 anderen. Alles dient dus uit de kast worden gehaald. Denk aan topcontent in de vorm van uitgedachte vacatureteksten, videocontent, ervaringen van huidige werknemers, goede reviews en een sterk werkgeversmerk. Deze vorm van zorgmarketing vraagt om een gedegen strategie en een meetbare uitwerking.

Google Ads als een van de meest effectieve wervingskanalen

Jobboards, banners, social media advertising en headhunters zijn zomaar een aantal mogelijkheden om aan meer zorgpersoneel te komen. Ondanks dat een combinatie van meerdere wervingsvormen de kans op succes vergroot, is het een feit dat Google Ads het best werkt. Zo’n 30 tot 45 procent van de sollicitanteninstroom wordt via Google Ads gegenereerd.

Het fijne van Google Ads is dat het dynamisch te besturen is. Dit houdt in dat je zelf het budget bepaalt, 24/7 inzage hebt in de resultaten én de werving kan veranderen als dat nodig is. Zo kun je bijvoorbeeld targetten op mensen met een mbo-diploma, maar als dat niet werkt pak je de hbo-doelgroep erbij. Het belangrijkste meetpunt is het ROI (return of investment). De advertenties worden continu getest, tot duidelijk wordt welke advertentie op welke doelgroep voor het beste ROI zorgt.

Marketing in de zorg als oplossing

Zoals de intro al benoemde: de inzet van zorgmarketing is een taboe dat langzaam verdwijnt. Uit noodzaak welteverstaan. Er zijn simpelweg meerdere wervingsinstrumenten nodig om geschikt personeel te vinden. Google Ads heeft daar met bewezen effectiviteit een groot aandeel in. Andere manieren om zorgpersoneel te werven zijn:

  • Social media advertising (LinkedIn, Facebook)
  • Jobboard Ads (Indeed)
  • Banners inkopen op relevante websites
  • Offline marketing (kranten, reclameborden)

Welke instrumenten je ook gebruikt: het is essentieel om vooraf een strategie en customer journey uit te denken. Wie is de potentiële kandidaat, waar bevindt deze zich, wat zijn de triggers en wat hebben ze nodig om op de sollicitatieknop te drukken? Door hier zo goed mogelijk over na te denken, vergroot je de kans op succes door de inzet van zorgmarketing.

Johnson Marketing helpt jouw zorgorganisatie aan zorgpersoneel

Als marketingexpert in de zorg helpen we tientallen zorgorganisatie met marketing. De inzet van Google Ads vormt in 99% van de gevallen de basis. Simpelweg omdat het effectief en efficiënt is. Samen met jou werken we een strategie uit en zetten we alles op alles om de vooraf opgestelde doelen te behalen.

Zo was het doel bij een van onze klanten Profila Zorggroep om de instroom van ervaren begeleiders te vergroten om zo de flexibele schil met 10 tot 30 procent te verlagen. ExpertCare Academy wilde meer aanmeldingen voor specifieke opleidingen. Met behulp van Google Ads is het aantal aanmeldingen met 20 procent gegroeid. Met andere woorden: zorgmarketing helpt als het gaat om het werven van zorgpersoneel.

Benieuwd hoe wij jouw zorgorganisatie specifiek kunnen helpen? Vraag dan een kennismakingsgesprek aan.