Johnson Marketing

Online marketingstrategie bepalen. Hoe doe je dat?

Online marketingstrategie bepalen. Hoe doe je dat?

Online marketing omvat zoveel verschillende soorten disciplines, dat prioriteiten stellen lastig is. Veel bedrijven starten zonder uitgedachte strategie met adverteren, sociale media of content. Ondanks dat het prima kan werken, haal je er véél meer uit als je marketing uitvoert via een uitgedachte online marketingstrategie. In dit artikel leer je hoe je op een eenvoudige manier het maximale uit marketing haalt.

Wat is een online marketingstrategie?

Een online marketingstrategie is een strategie waarin je een of meer marketingdoelen opstelt en bepaalt welke marketingmiddelen je daarvoor nodig hebt. Dit is vaak per organisatie of bedrijf verschillend. Zo is het doel van veel zorgorganisaties op dit moment om meer sollicitanten te werven, terwijl webshops eerder geneigd zijn hun strategie meer toe te spitsen op sales. Voor beide doelen zijn verschillende marketingmiddelen van toepassing. Later dit artikel komt uitgebreid aan bod welke dat zijn.

Waarom een online marketingstrategie nodig is

Door een online marketingstrategie te bepalen, werk je doeltreffend, ongeacht je marketingdoelstelling. Uiteindelijk behaal je meer resultaat met minder inspanning en kost het je dus minder geld. Zo’n strategie kan variëren van meer inzicht krijgen in de klantbehoefte tot het zo efficiënt mogelijk adverteren op verschillende platformen om producten te verkopen. Met andere woorden: het draait allemaal om een duidelijke visie, waardoor je efficiënter gaat werken. Om tot een goede visie te komen is enige marketingkennis vereist. Alleen dan weet je welke middelen je het best kunt inzetten voor welke doelen.

Online marketingstrategie bepalen

Aan de hand van het stappenplan in de volgende alinea bepaal je zo eenvoudig mogelijk je online marketingstrategie. Je zult merken dat veel strategie gebaseerd is op analyse. Bijvoorbeeld van je online zichtbaarheid, concurrenten en doelgroep. Door die data te analyseren kom je erachter waar de kansen liggen en hoe je die kansen het best aangrijpt. Moeilijk hoeft het niet te zijn, want voor veel data-analyse zijn tools beschikbaar. Denk daarbij aan Google Analytics, Google Search Console en SEMrush. Het lastige aspect ligt in het gegeven wat je er mee doet.

Online marketingstrategie opstellen: 6 stappen

Het opstellen van een marketingstrategie is een onmisbaar aspect om je online marketing te laten slagen. Daarom is het van belang de volgende stappen zo nauwkeurig mogelijk op te volgen. Kom je er niet helemaal uit? Schroom niet om bij vragen contact op te nemen.

Stap 1: analyseer je onlineposities

Door je website en websitestatistieken eens goed onder de loep te nemen, worden ineens veel dingen duidelijk. De meeste websites zijn gekoppeld aan Google Analytics. Aan de hand van deze analyses zie je bijvoorbeeld de leeftijd van je websitebezoekers, waar ze wonen, hoelang ze op een bepaalde pagina besteden en of ze snel wegklikken of meerdere pagina’s op je website bezoeken. Het biedt veel nuttige inzichten om mee te nemen in je verdere online marketingstrategie. Hetzelfde geldt voor Google Search Console. Daar zie je via welke zoekwoorden mensen vanuit zoekmachines op je website terecht komen. Naast deze statische gegevens is het slim om met je team het design en de functionaliteit van de website te doorgronden. Wat straalt de website uit? En ligt dat in lijn met de bedrijfsvisie?

Stap 2: identificeer je doelgroep

Nu je handige data over websitebezoekers in handen hebt, is het slim om te kijken naar wie je wil bereiken. Ligt dit in lijn met de huidige websitebezoekers of moet er wat bijgeschaafd worden? Een veelgebruikte methode om je doelgroep te bepalen is het opstellen van persona’s. Dit zijn denkbeeldige personen die een product of dienst van je willen afnemen. Op deze manier maak je de doelgroep in één klap concreet en ‘echt’. Je schrijft op hoe deze persoon heet, zijn of haar behoeftes, uiterlijke kenmerken, leeftijd, burgerlijke staat, opleidingsniveau etc. Hierna is het slim om deze doelgroep op te zoeken en interviews af te nemen. Wat wenst je doelgroep van jou? En wat is daarvoor nodig?

Stap 3: analyseer je concurrenten

Vrijwel elk bedrijf kent een of meer concurrenten waar tegenop gekeken wordt. Het is slim om deze concurrenten goed te analyseren. Wat doen ze zo goed en wat kun je daarvan leren? Programma’s als Ahrefs en SEMrush helpen om je concurrenten te analyseren. Je kunt bijvoorbeeld zien hoeveel websitebezoekers ze ongeveer trekken, welke zoekwoorden ze gebruiken en wat voor landingspagina’s ze hebben geschreven. Met andere woorden: de belangrijkste zaken voor online marketing kun je afkijken bij goed scorende concurrenten. Het is zaak om deze waardevolle informatie mee te nemen in je online marketingstrategie.

Stap 4: concretiseer je doelen

Intussen weet je veel over je huidige online positionering, je doelgroep én de concurrenten. Nu is het tijd om deze informatie te linken met je doelen. Want wat wil je eigenlijk bereiken met online marketing? Wil je meer webverkeer, meer verkopen, meer nieuwsbriefinschrijvingen, een hogere cliënteninstroom, zichtbaar worden op sociale media of wat anders? Wat je doel of doelen ook zijn; zorg dat je ze concreet formuleert, zodat je er altijd op terug kunt vallen.

Stap 5: kies de juiste marketingmiddelen

Tijdens deze stap koppel je jouw doelen met een marketingmiddel. De meest gebruikte marketingmiddelen zijn:

Veel van deze marketingvormen zijn prima met elkaar te combineren. Maar zorg altijd dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. Daarnaast is consistentie een sleutelwoord. We zien al te vaak dat er een marketingmiddel wordt uitgekozen, maar dat er na verloop van tijd niets meer mee gedaan wordt. Denk ook niet te snel te beeldend; sociale media klinken aanlokkelijk en eigentijds, maar soms is er véél meer rendement te halen uit bijvoorbeeld e-mailmarketing of online advertenties. Bespreek de mogelijkheden daarom altijd met een online marketingspecialist.

Stap 6: plan efficiënt en schaaf bij waar nodig

Een online marketingplanning ligt in het verlengde van een online marketingstrategie. We lieten het in stap 5 al even doorschemeren, maar consistentie en kwaliteit zijn een van de belangrijkste factoren op voor de lange termijn te scoren met online marketing. Na het kiezen van een of meerdere marketingmiddelen, is het zaak om zo goed mogelijk vooruit te plannen.

Wanneer je bijvoorbeeld content marketing kiest, is het zaak om keyword research te doen. Dit houdt in dat je onderzoekt waar jouw doelgroep in Google naar zoekt. Op basis van die steekwoorden kun je een contentplanning maken en consistent artikelen schrijven. Voor elk marketingmiddel geldt: werkt gestructureerd, gedisciplineerd en analyseer ondertussen de resultaten.

Online marketingstrategie model

Tot nu toe lag de focus op het zo laagdrempelig mogelijk uitleggen hoe je een online marketingstrategie opstelt. Tijdens de uitleg zijn de modellen van online marketing nog niet aan bod gekomen. Deze diepere laag is het best te vertalen naar een afbeelding. Deze diepere laag die voor bijna elk marketingmiddel van toepassing is wordt ook wel marketingfunnel genoemd. Bovenstaand marketingmodel is veruit het meest gebruikt en bijzonder effectief, mits je het goed inzet.

race marketing model
Bron: https://www.davechaffey.com/digital-marketing-glossary/race-marketing-planning-model/

 

Online marketingstrategie uitbesteden?

Organisaties en bedrijven met marketingkennis in huis doen er goed aan tijd en geld te investeren in een gedegen online marketingstrategie. Oók als er al een strategie is, helpt het soms om alles te her-analyseren om de boel weer op scherp te zetten. Als je nog niet zoveel van online marketing weet, is het slim om in ieder geval op advies van een marketingspecialist te werken. Als marketingbureau voor de zorg helpen wij zorgorganisaties met alle aspecten van online marketing. Voor vragen, advies of samenwerkingen: neem contact op met Anne Jans via: welkom@johnsonmarketing.nl of bel direct naar 085 401 02 76.