Johnson Marketing

Zo schrijf je winnende vacatureteksten voor de zorg 

Zo schrijf je winnende vacatureteksten voor de zorg 

In geen sector is het personeelstekort zo groot als in de zorg. Zorgexperts werken zich een slag in de rondte, terwijl de aanwas van nieuw personeel allesbehalve stormloopt. Zorgorganisaties zetten alles op alles om zorgpersoneel te werven, maar ook aan arbeidsvoorwaarden zit een limiet. Er moet dus verder worden gekeken naar methoden om personeel te werven. Een vaak vergeten, maar zeer effectieve methode is het optimaliseren van vacatureteksten. Hoe je deze schrijft, lees je in dit artikel.

Cijfers en statistieken over vacatureteksten

Ondanks dat een goed salaris als belangrijkste pullfactor om te solliciteren op nummer één staat, volgt werksfeer op een tweede plaats. Dat je als zorgorganisatie minder salaris dan je concurrent kan bieden, betekent niet gelijk dat je 2-0 achterstaat. Sterker nog: meer dan 70 procent van sollicitanten zeggen dat ze de reputatie van het bedrijf sterk mee laten wegen in het keuzeproces. Dat is niet gek als je bedenkt dat 60 procent van de Nederlanders weleens ontslag heeft genomen vanwege een niet-passende bedrijfscultuur. De sfeer, collega’s, bedrijfsvisie en bedrijfscultuur wegen dus minstens zo zwaar mee als het salaris. Zorg dat je daar voldoende over vermeldt in je vacaturetekst, zonder open deuren in te trappen.

Andere belangrijke statistieken m.b.t vacatureteksten hebben te maken met de verwachtingen en spanningsboog van de lezer. Meer dan de helft van de mensen vinden vacatureteksten te vaag en in de eerste 30 seconden beslissen zij of ze verder lezen of niet. Het is dus zaak om in de intro direct te triggeren met een wervend stukje tekst. Zorgpersoneel kan qua werk immers alle kanten op en scrolt dus zomaar door naar een volgende vacaturetekst als de jouwe niet direct bevalt.

Verdiep je in de doelgroep voor je begint met schrijven 

De zorg is een bijzondere en ingrijpende sector waar mensen écht het verschil maken in iemands leven. Het is een sociaal beroep dat zowel lichamelijk als mentaal veel van zorgpersoneel vergt. Door in de vacaturetekst goed rekening te houden met deze aspecten, trek je sneller de aandacht dan wanneer je direct met vaktermen of functie-eisen begint. Het klinkt misschien logisch, maar de praktijk wijst anders uit. Verdiep je écht in de doelgroep en vertaal hun diepste wensen naar een originele en persoonlijke vacaturetekst. Een persona maken helpt hierbij vaak goed.

Vermijd clichés als ‘een goede werksfeer’ en een ‘goede privé-werkbalans’. Leg in plaats daarvan uit waarom de werksfeer zo goed is en waarom de privé-werkbalans goed is. Kom met voorbeelden of desnoods een filmpje met reacties van werknemers. Spreek de persoon op een persoonlijke manier aan en raak hun gevoel op een eerlijke manier. Alleen op die manier trigger je zorgpersoneel om de overstap naar jouw zorgorganisatie te maken. Naast een goed salaris dan.

Bepaal de juiste schrijfstijl

Nu je de doelgroep kent en weet wat je moet vertellen, is het tijd om na te denken over hoe je het wil vertellen. Dit is minstens zo belangrijk. Je wil mensen immers direct aanspreken en je boodschap moet over komen hoe jij het voor ogen hebt. Er zijn een aantal punten die je concreet toe kunt passen om je schrijfstijl te verbeteren:

  • Start de introductie van de vacaturetekst direct met het antwoord op de volgende vraag: waarom moet de sollicitant voor jouw zorgorganisatie kiezen en niet voor die honderden anderen. In arbeidsmarktcommunicatie noemen ze zit de Job Value Proposition.
  • Schrijf actief. Vermijd hulpwerkwoorden en moeilijke woorden en schrijf in de tegenwoordige tijd. Let op stijlbreuken en schrap zo veel mogelijk woorden tijdens het overlezen van je vacaturetekst.
  • Beschrijf duidelijk wat je claimt. Hoe maakt de zorgprofessional impact op de maatschappij? Welke factoren maken de baan afwisselend? En hoe ziet een bedrijfsuitje eruit? Met andere woorden: ‘show, don’t tell’.
  • Houd het persoonlijk en levendig. Ga eens na hoe je de openstaande vacature zou vertellen als er iemand in de kroeg naar zou vragen. Vaak helpt dit om het persoonlijk te maken en onnodige moeilijke woorden en vaktermen tegen te gaan.

Kijk vooral eens op internet naar vacatureteksten op websites van zorgorganisaties. Door de teksten met de kennis die je nu hebt opgedaan te lezen, zie je als het goed is direct de pijnpunten en de dingen die wél goed gaan.

De structuur van een goede vacaturetekst

De structuur van een vacaturetekst is eenvoudig samen te stellen. Het fijne van het bedenken van een structuur is dat je dit als format kunt gebruiken voor alle vacatureteksten.

Pakkende persoonlijke trigger

Start bij voorkeur met een pakkende en persoonlijke binnenkomer in de vorm van één of twee zinnen. Bijvoorbeeld: ‘als verzorgende IG’er ben jij goud waard. Voor cliënt én de samenleving’ of ‘door jouw werk blijven cliënten langer thuis wonen. Ze ontvangen je met een glimlach’. Op die manier trek je direct de aandacht. Helaas beginnen veel vacatureteksten voor de zorg nog met inkoppertjes als: ‘ben je verzorgden IG en zoek je een nieuwe baan?’ of ‘ben jij oplossingsgericht, enthousiast en houd je van een afwisselende baan?’. Vooral de laatste zin is killing. Je begint namelijk direct met functie-eisen. Dat schrikt af. Je kunt véél beter beginnen met wat het de potentiële sollicitant oplevert.

Over de functie: ‘werk om trots op te zijn’ 

Vervolgens ga je verder met een tussenkopje over de functie. Houd de titel positief. Bijvoorbeeld: ‘werk om trots op te zijn’ of ‘zo maak jij het verschil’. Houd er rekening mee dat de eerste 30 seconde belangrijk zijn. Je kunt de aandacht trekken door met een praktijkverhaal te beginnen of door uit te leggen wat de functietaken zijn en wat het de sollicitant oplevert. Begin nooit met eisen en probeer zo veel mogelijk in korte zinnen uit te leggen. Het gebruik van opsommingstekens is prima, maar houd het bij maximaal 5 opsommingen per tussenkopje. Het liefst 4.

Over het bedrijf: ‘elke dag impact met VoorbeeldZorg’ 

In wat voor bedrijf komt de potentiële werknemer terecht? Hier geldt: show, don’t tell. Kom met feitjes, voorbeelden en schroom niet om zaken in geur en kleur op te schrijven. Houd het persoonlijk, raak de emotie en het onderbuikgevoel en probeer onderscheidend te zijn ten opzichte van je concurrenten. Dit stukje tekst over je bedrijf kun je continu hergebruiken, dus zorg dat je hier echt voor gaat zitten en er een vlammend stukje tekst van maakt.

De werkplek: ‘hier kom je te werken’

Vertel waar en in welke afdeling de sollicitant komt te werken. Hoe ziet de werkplek eruit? Hoe verloopt een dag? Met wie werk je samen? Wat voor sfeer hangt er en hoe wordt er met elkaar omgegaan? Ook hier geldt: kom met voorbeelden uit te praktijk en maak het zo beeldend mogelijk. Voeg desnoods een linkje naar een fotoslide of video toe.

De arbeidsvoorwaarden

Het tussenkopje over de arbeidsvoorwaarden mag compleet uit opsommingen bestaan. Benoem altijd een salarisindicatie en geef waar mogelijk zicht op een vast contract. Bijna 80 procent solliciteert minder snel als er geen salarisindicatie in de vacaturetekst staat. Vul de lijst voor de rest aan met zo veel mogelijk arbeidsvoorwaarden. Oók kleine dingen, zoals fietsregelingen en andere kleine toeslagen. 

Functie-eisen: ‘jouw inbreng’

Dit is het hoofdstuk met de harde eisen, zoals opleiding en ervaring. Geef het een wat luchtigere naam en intro, zodat mensen niet gelijk schrikken. Verwijder alle pré’s en laat alleen de állerbelangrijkste paar eisen staan, zoals opleiding, een rijbewijs of een bepaalde cursus. Dus ook geen open deuren zoals: sociaal, enthousiast, geen 9-tot-5-mentaliteit etc. Dat zal snel genoeg blijken in de sollicitatiebrief of het gesprek.

Wist je dat mannen reageren als ze aan 6 van de 10 functie-eisen voldoen en vrouwen bij 10 van de 10?

Afsluiter: ‘samen je impact maken in de zorg?’

Sluit de tekst af met een paar pakkende zinnen en benoem aan het einde altijd een sluitingsdatum. Dit zorgt ervoor dat mensen het in hun agenda zetten. Er komt dan een klein FOMO-gevoel naar boven. Voor de rest doe je er goed aan om een CTA neer te zetten, zodat mensen direct kunnen solliciteren. Vergeet niet de gegevens van een contactpersoon op te schrijven, zodat potentiële sollicitanten met vragen direct bij je terecht kunnen.

Extra gouden tips voor vacatureteksten in de zorg

  • noem altijd de naam van je bedrijf
  • wees duidelijk over de uren
  • benoem de standplaats
  • zorg voor een mobielvriendelijke website
  • benoem zo veel mogelijk pullfactoren
  • maak de sollicitatieprocedure zo eenvoudig mogelijk
  • vermijd jargon. Vooral als je net-afgestudeerden wil bereiken
  • schrijf inclusief. Zowel op basis van geslacht als opleidingsniveau
  • de vacaturetekst mag niet meer dan 700 woorden bevatten
  • maak de vacaturetekst scanbaar, door het gebruik van tussenkoppen en opsommingen
  • gebruik zo min mogelijk tekens in de functietitel (meer dan 60 tekens halveert de conversie)

Wij helpen jou met zorgmarketing

Heb je als zorgorganisatie snel meer personeel nodig? Als expert in zorgmarketing weten wij wat er nodig is om zo snel mogelijk aan meer zorgpersoneel te komen. We zetten onder andere SEA, storytelling, content marketing en SEO in. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden vrijblijvend te bespreken. Op onze werkpagina zie je wat we in de afgelopen tijd voor zorgorganisaties hebben bereikt.

Bronnen: Voor Tekst, Unique, Expand online