Landingspagina betekenis
Een landingspagina is een speciaal ingerichte webpagina over een specifiek onderwerp om websitebezoekers naar je toe te trekken én tot actie aan te zetten. De term ‘landing’ verwijst naar het feit dat mensen via een advertentie of de Google-zoekresultaten op de landingspagina ‘landen’. Dit is hun eerste kennismaking met jouw website. Het is de bedoeling dat de websitebezoeker door het lezen van deze landingspagina actie onderneemt: bijvoorbeeld andere pagina’s op je website bekijkt of een product of dienst afneemt.
In tegenstelling tot reguliere webpagina’s waar vaak meerdere zaken op besproken worden en verschillende doelen hebben, is een landingspagina bestemd voor één doel: de website bezoeker iets laten doen. Ook wel CTA genoemd; call to action. Vaak moedigen landingspagina’s aan om een afspraak te maken, een product te kopen of gegevens achter te laten zoals je e-mailadres.
Elke landingspagina kent zijn eigen focusonderwerp. Wanneer je bijvoorbeeld een fysiotherapiepraktijk hebt, kun je een landingspagina maken met als titel ‘Dry needling therapie in Leiden’ maar ook een landingspagina met als titel ‘Lage rugpijn behandelen in Leiden’. Beide onderwerpen zijn zeer relevant voor deze fysiotherapeut uit Leiden. Je wil dat potentiële clienten die hier in Google naar zoeken op jouw website terecht komen en bij jou een afspraak maken voor een behandeling. Landingspagina’s zijn daarin dé sleutel tot succes.
Waarom een landingspagina?
Het belangrijkste aspect van een landingspagina is om zo goed mogelijk aan de verwachtingen van de websitebezoeker te voldoen. Het gebeurt nog redelijk vaak dat al het webverkeer – uit bijvoorbeeld advertenties of e-mails – naar de homepagina wordt gestuurd. Op die manier krijgt de websitebezoeker niet direct de gewenste informatie voorgeschoteld.
Om weer het voorbeeld van de fysiotherapeut te gebruiken: stel je ziet online een advertentie met ‘lage rugpijn behandelen in Leiden’. Je klikt op de advertentie en komt direct op de homepagina terecht. In principe geen ramp, maar het sluit minder op je behoefte aan dan wanneer je op een pagina terecht komt dat geheel in het teken van lage rugpijn staat. Bijvoorbeeld met informatie over hoe deze fysiopraktijk lage rugpijn verhelpt, wat de mogelijke oorzaken zijn, wellicht een filmpje met een extra toelichting én reviews van clienten die eerder succesvol geholpen zijn met lage rugproblemen.
Met andere woorden: landingspagina’s zetten mensen aan tot actie. Precies wat je als bedrijf of organisatie wil. In welke voor vorm dan ook.
Waar moet een landingspagina aan voldoen?
Een goede landingspagina wint het vertrouwen van de bezoeker, overtuigt, moedigt aan tot actie en ziet er optisch gelikt uit. Hoe je dat precies doet? Zo:
Betrouwbaar
Het internet is een enorme wirwar van ontelbare bedrijven die allemaal iets van de websitebezoeker willen. Daarom is het belangrijk om op de landingspagina direct het vertrouwen te winnen. Dit doe je door zo goed mogelijk aan de verwachtingen van de bezoeker te voldoen. Schrijf duidelijk over het onderwerp waarmee je adverteert, haal onderzoeken of cijfers aan, verwijs naar externe bronnen, gebruik positieve klantbeoordelingen en laat klantcases zien.
Overtuigend
Een landingspagina vol spelfouten is niet overtuigend. Hetzelfde geldt voor een landingspagina die niet geoptimaliseerd is voor smartphones, langzaam laadt, slechte afbeeldingen bevat of in een passieve schrijfstijl alleen maar open deuren intrapt. Je moet je als bedrijf goed bedenken dat de concurrentie op het web groot is en je alleen overtuigt als je écht iets te melden hebt aan de websitebezoeker. Dit geldt voor alle sectoren.
Call to action
Elke landingspagina kent een doel. Je wil dat bezoekers overgaan tot actie. Dit doe je door opvallende call-to-action buttons op de pagina’s te verwerken. Dit kan een contactknop zijn, maar ook een knop die ervoor zorgt dat een bezoeker zijn mailadres achterlaat. Kortom: een CTA is een onmisbaar aspect van een landingspagina.
Gelikte stijl en inhoud
Als je betrouwbaar en overtuigend wil overkomen is het aan te raden om multimediale landingspagina’s te ontwikkelen. Dus niet alleen tekst maar ook: foto’s, video’s, infographics, animaties, polls etc. Zo lang het maar relevant is en écht wat toevoegt aan de pagina. Via WordPress kun je eenvoudig landingspagina’s aanmaken en toevoegen.
Je landingspagina optimaliseren voor zoekmachines (SEO)
In de meeste gevallen wil je dat je landingspagina in zoekmachines als Google worden opgenomen. Hiermee trek je meer relevant webverkeer. Om daarvoor te zorgen is het slim om je landingspagina te optimaliseren volgens de richtlijnen van Google. Dit wordt ook wel SEO (search engine optimization) genoemd. De belangrijkste onderdelen hiervan zijn: paginasnelheid, tekststructuur, zoekwoorden en metatags.
Voorbeelden van goede landingspagina’s
Veel internetgebruikers komen bewust of onbewust meerdere keren per maand op landingspagina’s terecht. In dit hoofdstuk zie je verschillende voorbeelden van landingspagina’s, zodat je weet waar we over praten.
Voorbeeld 1: slaapapneu
Dataonderzoek toont aan dat honderden mensen per maand naar informatie over slaapapneu zoeken. Voor zorginstelling Ksyos reden om daar een landingspagina aan te wijden. Aangezien veel mensen die op ‘slaapapneu’ zoeken nog in de ontdekkende fase zijn, is een informatief artikel relevant. De pagina is aangevuld met foto’s, een animatie, CTA-knoppen en een reviews.
Voorbeeld 2: thuiszorg in Groningen
Zoals eerder vermeld, kent een landingspagina één specifiek onderwerp. Dat kan ook prima een locatie zijn. In dit geval gaat het om een thuiszorgorganisatie uit het noorden die landingspagina’s heeft gemaakt voor elke grote stad in de buurt. Mensen zoeken via Google immers eerder op ‘thuiszorg Groningen’ of ‘thuiszorg Leeuwarden’ dan thuiszorg Noord-Nederland. Daarom is landingspagina’s aan locaties wijden een slim idee.
Voorbeeld 3: branderige ogen
2400 honderd mensen typen maandelijks de term ‘branderige ogen’ in Google in. En nog eens 1000 ‘droge branderige ogen’. Als oogkliniek is het dus slim om aan specifiek die term een landingspagina te wijden. Onder andere Oogwereld deed dat. De CTA is in dit geval de knop om naar een vestiging bij jou in de buurt te zoeken.
Zelf een landingspagina maken
Ervan uitgaande dat je een WordPress-website hebt, is het geen hogere wiskunde om zelf landingspagina’s te maken. Er bestaan verschillende plugins waar je kant en klare formats kunt downloaden en gebruiken. Het enige wat je dan hoeft te doen is het format vullen met content. Vervolgens kun je die pagina’s dupliceren en van nieuwe content voorzien. Op die manier maak je snel en gratis nieuwe landingspagina’s. Veel gebruikte landingspagina-plugins zijn: WP Landing Pages, Just Landed en The Landings Page Plugin.
Het nadeel van deze formats is dat je niet uniek bent en dat het vrij statisch is. Je kunt de pagina dan niet geheel naar eigen wens inrichten. Om die reden kiezen veel bedrijven ervoor een landingspagina te laten maken. Bij de invulling van een landingspagina komt content marketing kijken. Zorg voor een no-nonsense tekst met relevantie informatie, een actieve schrijfstijl en een mooie tekstopbouw.
Hulp nodig bij het maken van landingspagina’s?
Wil jij als zorgorganisatie of zorgondernemer online groeien? Dan behoren landingspagina’s tot de randvoorwaarden van succes. Als marketingbureau voor de zorg helpen wij bij alle aspecten van online marketing om zo snel én duurzaam mogelijk online resultaat te boeken.
Benieuwd wat we concreet voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.