Johnson Marketing

7 voordelen van videomarketing

7 voordelen van videomarketing

Videomarketing is een krachtig middel om jouw verhaal met je potentiële klanten of cliënten te delen. De inzet van video’s zorgt voor vertrouwen, betere klantrelaties en meer sollicitanten. Recente data van Hubspot toont aan dat videomarketing niet alleen effectief is, maar de vraag naar goede videomarketing snel stijgt. Met andere woorden: videomarketing is een onmisbaar onderdeel voor een sterke marketingstrategie.

Wat is videomarketing?

Videomarketing is een manier om je product of dienst te laten zien aan je doelgroep. Door video’s te maken en te delen, versterk je je merk en trek je meer klanten aan. Door de groei van sociale media is videomarketing een populaire en toegankelijke manier geworden om je bedrijf een impuls te geven. We verdelen marketingvideo’s onder in vier categorieën:

  • Productvideo’s: laten zien hoe je product of dienst werkt
  • Educatieve video’s: je doelgroep informeren
  • Testimonials: klanten/cliënten aan het woord laten
  • Vlogs: een kijkje achter de schermen bij je bedrijf

Ongeacht welk videotype je kiest; het belangrijkste bij het maken van video’s is dat ze aansluiten bij je doelstellingen en je doelgroep. Zorg dat je video’s duidelijk, professioneel, interessant en kort zijn.

7 voordelen van videomarketing

Video trekt meer dan 60 procent van het dagelijkse internetverkeer naar zich toe. Daarnaast zijn internetgebruikers eerder geneigd een video te kijken dan een tekst te lezen. Hierbij nog zeven voordelen van videomarketing:

1. Merkvertrouwen

Een van de belangrijkste marketingdoelen van bedrijven is het winnen van vertrouwen. Of je nou een e-commercebedrijf of een zorgorganisatie hebt: vertrouwen winnen is voor elk bedrijf behulpzaam en zorgt voor meer klanten, loyalere klanten en uiteindelijk voor meer omzet.

Videomarketing helpt daarbij, omdat goede video’s emoties oproepen. Hierdoor zijn mensen eerder geneigd zich te binden met een merk en vervolgens een product of dienst af te nemen.

2. Informatie overbrengen

Uit onderzoek van Wyzowl blijkt dat meer dan 73 procent van de internetgebruikers liever een video bekijkt om meer te weten te komen over een product of dienst, dan een artikel leest. Alleen om die reden is het al slim om een informatieve video te publiceren over je product of dienst. Dit kan zowel een video met mensen als een animatievideo zijn.

Een voorbeeld van het succes van videomarketing is de enorme toename van online videocursussen. Mensen zijn eerder geneigd een videocursus te kopen, dan een ‘gewone’ cursus.

3. Meer conversies

Er zijn verschillende voorbeelden van bedrijven die na de inzet van videoadvertenties hun conversieratio enorm zagen stijgen. Met andere woorden: adverteren met video is rendabel. Bijvoorbeeld op platformen als YouTube, LinkedIn en Instagram. Video-ads hoeven niet ingewikkeld en duur te zijn en zorgen tóch voor meer conversies. Daarom is het aan te raden om – als je als bedrijf al adverteert – video in te zetten. Het vergt een eenmalige investering, maar de kans is groot dat je deze er eenvoudig uithaalt.

4. Online vindbaarheid

Internetgebruikers houden niet alleen van video’s, ook Google is er dol op. De kans dat een webpagina hoger in de zoekresultaten van Google terecht komt is groter als er een relevantie video op staat. Hetzelfde geldt voor afbeeldingen. Met andere woorden: wil je aan je SEO werken door goede landingspagina’s te maken? Vergeet video dan zeker niet!

5. Mobielvriendelijk

Mensen kijken liever video’s op hun mobiel dan op een computer. Dat blijkt uit onderzoek van Meta. De kans dat internetgebruikers video’s op hun mobiel bekijken is anderhalf keer groter dan wanneer ze achter de pc zitten. Als je dus indruk wil maken op de steeds groter wordende groep smartphonegebruikers doe je er goed aan om te investeren in videomarketing.

6. Deelbaar

Een andere interessante statistiek is dat mensen eerder geneigd zijn video’s te delen dan tekstpagina’s. Met andere woorden: je kunt zomaar viraal gaan met een video. Dat zorgt voor een enorme boost van je online zichtbaarheid en merkbekendheid. Investeer dus niet in standaard bedrijfsvideo’s, maar probeer out of the box te denken en creatief te zijn.

7. Meetbaar

Meten is weten. Zo ook met video’s. Vrijwel alle videodiensten en adverteerdersplatformen bieden de mogelijkheid om video’s te meten. Hoeveel mensen bekeken de video? Hoe lang keken ze naar de video? Hoeveel klikten door naar de website? Op basis van deze cijfers is het eenvoudig om de video’s nóg beter te maken en nóg meer aan te laten sluiten op de wensen van de doelgroep.

Beginnen met videomarketing

De inzet van videomarketing vergt flink wat voorwerk. Hierbij een stappenplan om te beginnen met videomarketing:

Stap 1: bepaal je doelen

Bepaal eerst waarom je video’s wilt gebruiken en wat je doelen zijn. Bijvoorbeeld meer conversies, het versterken van je merk of het genereren van meer webverkeer.

Stap 2: bepaal je doelgroep

Wie is je doelgroep en wat voor soort video’s kijken ze het liefst?

Stap 3: concurrentieonderzoek

Kijk naar wat concurrenten doen en welke video’s succesvol zijn.

Stap 4: videostrategie

Maak een videostrategie waarin je de video’s uitschrijft. Bedenk ook wie ze zullen maken, hoe en waar de video’s worden verspreid en hoe je ze gaat meten.

Stap 5: video maken

Maak een video (of laat een video maken) die aansluit op jouw doelen, de doelgroep én die professioneel oogt en klinkt.

Stap 6: verspreid de video

Verspreid de video op de vooraf bedachte platformen. Denk hierbij aan LinkedIn, je website, Instagram, YouTube of in advertenties.

Stap 7: meet de resultaten

Meet de resultaten van je video’s, zoals het aantal weergaven, de duur van de weergave, de interactie en de conversie. Pas je videostrategie op basis van deze gegevens aan.

Het is belangrijk om te onthouden dat videomarketing een continu proces is en dat je een videostrategie regelmatig moet bijstellen om de video’s actueel, recent en doelgroepgericht te houden.

Hulp nodig met videomarketing?

Als marketingbureau voor de zorg helpen wij zorggerelateerde organisaties en bedrijven graag met videomarketing. We hebben ruime ervaring met het maken van verschillende soorten video’s. Nieuwsgierig geworden? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Ben je een niet-zorggerelateerde organisatie, maar wil je wel hulp met videomarketing? Kijk dan eens op devion.nl.