Lokale SEO: wat is het en wat heb je eraan?

Als bedrijf of organisatie wil je online vindbaar zijn binnen het geografische gebied waarin je actief bent. Op die manier trek je relevante websitebezoekers. Dit proces heet lokale SEO. Deze vorm van zoekmachineoptimalisatie focust zich voornamelijk op het zoekgedrag van mensen uit de buurt. Hoe ‘local SEO’ precies werkt én eenvoudige tips om het toe te passen lees je in dit artikel.

Wat is lokale SEO?

De betekenis van lokale SEO is Local Search Engine Optimization. Met andere woorden: je optimaliseert je website op zo’n manier, dat relevante pagina’s op jouw website hoog in de zoekresultaten (Google) tevoorschijn komen als mensen een bepaalde zoekterm intypen. Dit resulteert in een betere online zichtbaarheid, meer webverkeer en meer potentiële klanten.


Stel je hebt een thuiszorgorganisatie in Amersfoort en je wil online goed vindbaar zijn. Het is dan de bedoeling dat wanneer mensen ‘thuiszorg Amersfoort’ in Google intypen, jouw organisatie tevoorschijn komt. Lever je ook thuiszorg in omliggende gebieden zoals Leusden en Hoevelaken? Dan doe je er goed aan om ook deze locaties op je website terug te laten komen. Zo kan de doelgroep jouw thuiszorgorganisatie eenvoudig online vinden. Je wil immers dat iedereen uit jouw werkgebied jouw thuiszorgorganisatie eenvoudig online kan vinden.


Wanneer je besluit niét te focussen op lokale SEO is de kans aanwezig dat je veel websitebezoekers uit andere delen van het land aantrekt. Irrelevante websitebezoekers dus. Daarom is het voor veel bedrijven verstandig om aan local SEO te werken.

Hoe werkt lokale SEO?

Lokale SEO bestaat uit grofweg twee onderdelen: local search en organische resultaten. Local search heeft vooral te maken met hoe jij jouw bedrijf presenteert in Google Mijn Bedrijf. Organische resultaten zijn meer gericht op zoektermen en landingspagina’s.

Local search

Stel je woont in Maastricht en wil een afspraak maken met een fysiotherapeut. Je opent Google en typt in: ‘fysiotherapeut’. De kans is groot dat Google je direct resultaten voorschotelt met fysiotherapeuten in Maastricht, ook al heb je de plaatsnaam niet als zoekterm gebruikt. De zoekmachine weet dat het raar zou zijn als er ineens fysiotherapeuten in Groningen tevoorschijn zouden komen. Om in dit rijtje van – in dit geval fysiotherapeuten – terecht te komen, dien je jouw Google Mijn Bedrijf goed te ordenen. Dit is je bedrijfsprofiel in Google en bestaat uit onder andere reviews, foto’s, contactgegevens, een link naar website en openingstijden.

Afbeelding: lokale SEO


Organische resultaten

In tegenstelling tot local search – waar Google je zonder te vragen lokale bedrijven toont – doet de internetgebruiker dat in dit hypothetische geval zelf. Dus stel je woont in Groningen, maar zoekt een fysiotherapeut voor je moeder in Hilversum. De kans is groot dat je ‘fysiotherapie Hilversum’ intypt en vervolgens door de resultaten spit en zoekt naar een geschikte fysiotherapeut. In het meest ideale geval word je als bedrijf zowel zichtbaar in de ‘local search’ als in de organische resultaten.

 

Afbeelding: organische SEO

 

Lokale vindbaarheid verbeteren

Nu je weet dat lokale SEO uit twee aspecten bestaat, is het tijd om uit te leggen hoe je jouw lokale vindbaarheid concreet aan de hand van deze twee aspecten vergroot.

Google Mijn Bedrijf instellen

Je bedrijf zo goed mogelijk in Google presenteren is enorm belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat mensen naar jouw website surfen en niét naar die van de concurrent. De meeste bedrijven en organisaties hebben een Google-Mijn-Bedrijf-account. Het is zaak om in te loggen en alle mogelijke aspecten in te vullen. Denk hierbij aan foto’s, bedrijfslocatie, contactgegevens, openingstijden, locatie, website, route en de mogelijkheden om een vraag te stellen. Daarnaast is Google Reviews genereren erg belangrijk. Lastig is deze vorm van lokale SEO niet en tóch zie je dat veel bedrijven en organisaties dit niet op orde hebben; doe je er voordeel mee.

Zoektermen & landingspagina’s

De tweede manier om aan je local SEO te werken is door op zo veel mogelijk lokale termen te ranken. Stel je hebt een huidkliniek in Zwolle. Vanzelfsprekend wil je dat mensen je vinden als ze in Google ‘huidkliniek Zwolle’ intypen. Het is daarom zaak om die woorden verspreid over je website te benoemen in je SEO-titel. Daarnaast is het slim om een speciale pagina in te richten met ‘huidkliniek Zwolle’ als url en titel. Op deze landingspagina benoem je jouw diensten in Zwolle en vertel je wat je voor mensen kunt betekenen. Als je mensen uit de omgeving wil aantrekken is het slim om ook landingspagina’s te maken met titels als ‘huidkliniek Hattem’ en ‘huidkliniek Wezep’, ook al staat jouw bedrijfspand in Zwolle.

Lokale SEO tips

Inmiddels weet je wat lokale SEO is en wat er nodig is om de basis te ordenen. Onderstaande lokale SEO-tips helpen je de lokale vindbaarheid van je bedrijf nóg beter te maken:

1. Linkbuilding

Linkbuilding is het vergaren van relevante links van andere websites naar jouw website. Op die manier kweek je autoriteit bij Google, waardoor Google eerder geneigd is de betreffende pagina hoger te ranken. Als je dus wil dat de pagina ‘huidkliniek Zwolle’ zo goed mogelijk rankt, is het zaak om ervoor te zorgen dat relevante websites doorlinken naar jouw pagina. Ook op je eigen website linkjes plaatsen naar andere pagina’s op je websites helpt ook. Dit wordt interne linkbuilding genoemd.

 

2. Reviews

Een Google-Mijn-Bedrijf-account met veel goede reviews boost niet alleen de betrouwbaarheid van je bedrijf of organisatie, het help ook je online vindbaarheid te vergroten. Google is eerder geneigd bedrijven met goede reviews hoger te ranken. Simpelweg omdat zoekmachines de beste keuze voor hun gebruikers wil. Aangezien veel mensen niet geneigd zijn om zelf goede reviews te schrijven is het zaak dit actief te vragen aan je cliënten, klanten of samenwerkingspartners.

 

3. SEO titel & omschrijving + alt-teksten

De titel en omschrijving van je pagina’s zijn minstens zo belangrijk voor lokale SEO als de inhoud. Dekt de titel de lading en zit de juiste zoekterm erin verwerkt? Hetzelfde geldt voor de afbeeldingen die je op de betreffende pagina gebruikt. Verwerk in de alt-tekst van de afbeelding altijd het keyword van het artikel.

 

4. Keyword research

Door te onderzoeken naar op welke termen mensen Googelen, kun je specifieker nieuwe landingspagina’s aanmaken voor lokale SEO. Sterker nog: je weet op die manier ook in welke zoektermen je niét hoeft te investeren. Als je bijvoorbeeld een thuiszorgorganisatie in Utrecht hebt, kan het slim zijn om zoekwoordenonderzoek te doen naar ‘thuiszorg’ + een wijk. Bijvoorbeeld thuiszorg Zuilen of thuiszorg Overvecht. Als je ziet dat er maandelijks 0 mensen op zoeken, heeft het ook geen zin om er een pagina voor aan te maken. Mocht er wel zoekvolume op zitten en je besteed er een pagina aan, haal je daar weer relevant webverkeer uit. Er zijn verschillende tools voor keyword research, zoals Ahrefs, SemRush en SEranking.

 

5. Content marketing

Een contentstrategie is een van de belangrijkste aspecten van SEO in het algemeen. Door relevante artikelen te schrijven over je vakgebied, laat je aan Google zien dat je expert bent in jouw niche. Dat in combinatie met linkbuilding zorgt voor hogere posities. Het is dus slim om een blog of kennisbank te beginnen en consistent te publiceren. Kwaliteit is in content marketing belangrijker dan kwantiteit.

Hulp van een SEO-specialist

Wil je voor de lange termijn investeren in de online marketing van je zorgproduct of zorgdienst? Dan is lokale SEO een van de eerste aspecten waar je op moet letten. Het zorgt namelijk voor relatief snel én duurzaam resultaat in de vorm van meer awareness en meer relevant zoekverkeer. Aan de hand van dit artikel weet je wat er nodig is om je lokale SEO op orde te krijgen. Kom je er zelf niet helemaal uit en heb je advies nodig of wil je lokale SEO uitbesteden? Als marketingbureau voor de zorg helpen we je graag verder.

Wil jij online vindbaar zijn als zorgaanbieder?

Wij helpen je graag!