Wat is eHealth precies?
EHealth verwijst simpelweg naar het gebruik van technologie in de gezondheidszorg. Het omvat allerlei toepassingen: van elektronische patiëntendossiers tot videobellen en het gebruik van gezondheidsapps. Het doel van eHealth is de gezondheidszorg efficiënter, passender en toegankelijker maken.
In het meest ideale geval ontvangen artsen en zorgverleners snel toegang tot relevante gezondheidsinformatie vanuit een eHealth-oplossing, waardoor ze nauwkeurig en snel diagnoses kunnen stellen. Patiënten hebben inzicht in hun eigen gezondheidsgegevens en schakelen sneller met hulpverleners. Ehealth biedt ook mogelijkheden voor preventieve zorg, zoals gezondheidstracking en laagdrempelige digitale consults.
Lees hier het artikel dat we eerder schreven over wat Ehealth precies is en wat de plannen van de Nederlandse overheid zijn op dit gebied.
5 voorbeelden van eHealth-oplossingen
EHealth in de zorg staat nog in haar kinderschoenen, maar heeft sinds de coronacrisis een flinke sprint gemaakt. Verschillende oplossingen werken al uitstekend:
Synappz Digital Healthcare
Een van de bekendste eHealth-oplossingen is Clinicards van Synappz Digital Healthcare. Bijna een kwart van de Nederlandse ziekenhuizen werkt er al mee en het bedrijf stond afgelopen jaar in de KVK-innovatie top 100. Clinicards maakt drie belangrijke aspecten overzichtelijk: monitoren van het ziekteverloop, informeren over behandelingen en contact met de patiënt. Op die manier wordt de zorg eenvoudiger, betaalbaarder en overzichtelijker voor patiënten, zorgexperts en zorgverzekeraars.
Een concrete toepassing van Synappz is patiënten thuis monitoren; zorg op afstand dus. Patiënten krijgen indien nodig meetapparatuur thuisgestuurd. De zorgverlener kan de ingevoerde metingen vervolgens aflezen en op basis daarvan een advies uitschrijven aan de patiënt.
VisualDx
De juiste diagnose stellen is voor artsen soms tijdrovend en gecompliceerd. VisualDx helpt huisartsen en dermatologen daar in allerlei opzichten bij. Zo biedt het een AI-tool om huidproblemen te diagnosticeren. Naast het stellen van de diagnose wordt direct informatie getoond en een behandelplan samengesteld. Voor zowel de patiënt als de zorgverlener is deze manier van eHealth geweldig, aangezien het snel, betrouwbaar en overzichtelijk werkt. Bovendien kan deze oplossing op afstand worden uitgevoerd, aangezien patiënten ook zelf hun huid kunnen scannen.
Uit cijfers van VisualDx blijkt dat dermatologen met behulp van deze eHealth-oplossingen minimaal twee uur per week besparen. Daarnaast scheelt het de patiënt tijd en moeite, omdat de zorg op afstand kan worden uitgevoerd.
Bingli
Bingli is een Vlaamse chatbot die artsen ondersteunt door intakegesprekken voor ze uit handen te nemen. De chatbot werkt door middel van vragenlijsten die gebaseerd zijn op AI; het denk- en redeneerproces van de arts wordt dus overgenomen door de tool. Wanneer een patiënt een afspraak maakt, krijgt hij een link naar de vragenlijst en beantwoordt deze met de chatbot. Het algoritme bepaalt continu de volgende vraag op basis van het antwoord. Op basis van deze informatie krijgt de arts een dashboard met de klachten en mogelijke diagnoses, gerangschikt van meest tot minst waarschijnlijk. Vervolgens kan de arts de patiënt doorverwijzen naar een specialist of zelf behandelen.
Momenteel gebruiken 1.500 huisartsen en 13 ziekenhuizen Bingli en het bedrijf heeft al 750.000 patiënten geholpen. Inmiddels zijn ze actief in de VS en hebben verschillende investeringen opgehaald.
Elsa Science
Hoe leidt je een zo goed mogelijk leven terwijl je chronisch ziek bent? Met die vraag als leidraad is Elsa Science ontstaan. Door middel van een gebruiksvriendelijke en visueel aantrekkelijke app krijgen reumapatiënten wetenschappelijke tips, uitdagingen en vragenlijsten toegestuurd. Op basis van die data wordt hun plan geoptimaliseerd en hun leven draagbaarder. Daarnaast krijgen artsen continu meer data over wat wel en niet helpt bij chronische patiënten. Met andere woorden: een win-winsituatie voor alle betrokken partijen.
Tot op heden zijn gebruikers lovend over de app. Elsa Science is bezig om deze app ook voor andere chronische ziekten te ontwikkelen.
Cerebral
Cerebral is een on-demand-platform voor mensen die last hebben van somberheid, angsten of andere psychische problemen. Binnen vijf dagen na aanmelding wordt het eerste online consult ingepland. Problemen worden direct aangepakt, zonder dat patiënten maanden op een wachtlijst staan of antidepressiva als tussenoplossing krijgen. Tot nu toe blijkt deze vorm van therapie zeer effectief. 82 procent van de patiënten ervaart minder angst en 75 procent van patiënten met depressieve gevoelens voelt binnen 60 dagen significante verbetering.
Naast Cerebral zijn er talloze andere online psychologenplatformen. Zo kun je ook als Nederlander in het buitenland therapie op maat krijgen. Deze vorm van psychische zorg is efficiënt, drempelverlagend, goedkoper en toekomstgericht.
Waarom eHealth zo belangrijk is
EHealth speelt een steeds belangrijkere rol in de toekomst van de zorg. Met name op het gebied van toegankelijkheid, kwaliteit, efficiëntie en passende zorg. Het gebruik van digitale technologieën, zoals de voorbeelden van eHealth in dit artikel, maken het mogelijk om zorg op afstand te bieden en de samenwerking tussen zorgverleners te verbeteren.
Heb je zelf een zorginnovatie en zoek je een investeerder? Kijk dan op de website van onze dochteronderneming Johnson&co.