Johnson Marketing

Zo word je als zorgaanbieder online vindbaar voor potentiële cliënten

Zo word je als zorgaanbieder online vindbaar voor potentiële cliënten

De aanwas van nieuwe cliënten is essentieel om je zorgorganisatie draaiende te houden. De content op je website speelt daarin een belangrijke rol. Meer dan de helft van de mensen zoekt namelijk via Google naar informatie over specifieke klachten, zoals oorzaken en behandelvormen óf naar meer informatie over zorgorganisaties. Pas na dit eigen onderzoek maken de meeste mensen een afspraak voor een kennismaking met een specialist. Ook als er een doorverwijzing nodig is, helpt het om je online bereik te vergroten. Maar hoe zorg je dat potentiële cliënten je online weten te vinden?

Impact van internet op de marktwerking in de zorg

Sinds de marktwerking in 2006 haar intreden in de zorg deed, begon de onderlinge concurrentiestrijd tussen zorgorganisaties. Er werd vooral veel gelobbyd bij huisartsen en gemeenten om cliënten te winnen. Een logische vorm van marketing, aangezien potentiële cliënten vooral adviezen van derden opvolgden en op basis van mond-tot-mondreclame tot een weloverwogen keuze kwamen.

In de loop der jaren veranderde dit door het alsmaar groter wordende internet. Sterker nog: door het internet verschoof de marktwerking in de zorg grotendeels van offline naar online. Medische informatie vinden werd steeds toegankelijker, waardoor potentiële cliënten steeds kritischer werden. Bijvoorbeeld over de mogelijke oorzaken en behandelvormen. Mensen begonnen zelf zorgaanbieders in de buurt te vergelijken. Zorgorganisaties die hun online zaken op orde hebben en goed vindbaar zijn, plukken daar de vruchten van.

Wat is het online zoekgedrag van potentiële cliënten?

Veel potentiële cliënten Googelen hun klacht(en). Niet heel verstandig, aangezien één klacht vaak tientallen mogelijke oorzaken kent. Een deel van hen maakt direct een afspraak bij een medisch specialist. Vaak een specialist uit de buurt met goede reviews en een gebruiksvriendelijke, goed vindbare website.

De lokale online vindbaarheid van een zorgorganisatie (lokale SEO) is dus in meerdere opzichten belangrijk geworden. Neem voor het gemak een fysiotherapeut in Dordrecht. Door online vindbaar te worden op relevante zoekwoorden als ‘fysiotherapeut Dordrecht’, ‘dry needling Dordrecht’ en ‘manuele therapie’ Dordrecht, zorg je voor een structurele aanwas van meer cliënten. Vooral als dat gepaard gaat met goede reviews.

Online vindbaar worden voor potentiële cliënten

De meeste potentiële cliënten oriënteren zich via internet. Als zorgaanbieder is het belangrijk om tijdens deze eerste fase direct zichtbaar te zijn. Dit doe je door online vindbaar te worden op zo veel mogelijk relevante woordcombinaties met betrekking tot jouw niche. In het geval van een thuiszorgorganisatie bijvoorbeeld: ‘thuiszorg Amstelveen’, ‘thuiszorg huishoudelijke hulp’ of ‘thuiszorg kosten’. Dit zijn stuk voor stuk keywords die potentiële cliënten Googelen.

Wanneer je als zorgorganisatie tekstpagina’s over zo veel mogelijk relevante onderwerpen publiceert, is de kans groter dat potentiële cliënten op jouw website terecht komen en jouw zorgverlening overwegen. Met behulp van betaalde promotie van deze pagina’s (SEA), kom je direct hoog in Google te staan waardoor potentiële cliënten je sneller weten te vinden. Daarna is het zaak om ervoor te zorgen dat ze voor jouw zorgorganisatie kiezen en niet voor je concurrent. Hier zijn verschillende methoden voor, waaronder conversie geoptimaliseerde landingspagina’s schrijven.

Zo zorg je dat potentiële cliënten voor jou kiezen

Aan websitebezoekers heb je weinig als het niets oplevert. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over hoe je van potentiële cliënten, daadwerkelijke cliënten maakt. Voor je met adverteren begint is het verstandig de volgende zaken in kaart te brengen:

  • wat maakt jouw zorgorganisatie beter/anders dan directe concurrenten?
  • hoe raak je of wil je mensen raken met je merk?
  • personificatie van de doelgroep
  • wensen van de doelgroep onderzoeken

Pas als deze informatie duidelijk in kaart is gebracht, kun je specifiek adverteren en doelgroepgerichte landingspagina’s schrijven. De aanwas van nieuwe cliënten zal daardoor groeien.

Als zorgmarketingbureau zijn wij gespecialiseerd in converterende online marketingcampagnes voor zorgorganisaties. Met andere woorden: we helpen je online beter vindbaar worden én helpen je aan meer cliënten. Weten wat we specifiek voor je kunnen betekenen? Neem contact met ons op.