Johnson Marketing

Ondernemen in de zorg: waar moet je qua marketing op letten?

Ondernemen in de zorg: waar moet je qua marketing op letten?

Uit rapporten van de Kamer van Koophandel blijkt dat er steeds meer zorgorganisaties uit de grond schieten. Er komen zowel zzp’ers als thuiszorgorganisaties en paramedische praktijken bij. De belangrijkste reden van deze toename is het overschot aan cliënten waar Nederland mee kampt. In de huidige markt liggen dus veel kansen voor zorgondernemers. Maar hoe grijp je die kansen met beide handen aan?

Een bedrijf starten in de zorg

Een eigen zorgbedrijf starten gebeurt op grofweg twee verschillende manieren. Je kan als zzp’er beginnen en je kan een zorgbedrijf/zorgorganisatie beginnen.

Werken als zzp’er in de zorg

Een groot deel van de nieuwe zorgorganisaties die bij de KvK worden aangemeld zijn eenmanspraktijken. zzp’ers in de zorg kiezen voor meer zelfstandigheid, variatie én meer zeggenschap over werktijden en verdiensten. Op die manier vinden ze een betere balans tussen privé en werk. Het risico van het zelfstandig ondernemerschap wordt ingeperkt door het enorme personeelstekort in de zorg. Ze komen immers toch wel aan genoeg werk. Althans, voorlopig.

Een bedrijf starten in de zorg

Het starten van een zorgbedrijf of zorgorganisatie heeft meer voeten in de aarde. Je hebt te maken met allerlei voorwaarden en kwaliteitseisen. Daarnaast heb je bij grote ambities vaak een investeerder nodig en/of toestemming van de bank. Daarbij is een goed bedrijfsplan van groot belang. Gezien de grote vraag en het kleine aanbod in de zorgmarkt, is de kans groot dat je bedrijfsplan doorgang vindt.

Waar moet je als startende zorgondernemer op het gebied van marketing op letten?

Als startende zorgondernemer – of je nou zzp’er bent of veel personeel in dienst hebt – krijg je ineens te maken met sales en marketing. Ondanks dat de markt gunstig is, betekent het niet dat je achterover kunt leunen, wachtend op opdrachtgevers/klanten. Het is zaak je online te profileren en je bedrijf te pitchen bij potentiële samenwerkingspartners. Dit is hét grote verschil tussen in loondienst werken en het runnen van een eigen bedrijf.

marketing

Doelgroep uitkristalliseren en aanspreken

Als eerst is het belangrijk om helder uit te schrijven wie je doelgroep is. Zijn dat bepaalde afdelingen in ziekenhuizen, mensen die behoefte hebben aan thuiszorg of patiënten die een fysiotherapeut zoeken? Het kan helpen om een persona (gedetailleerde omschrijving van de ideale gebruiker van jouw dienst of product) te formuleren. Op die manier heb je duidelijk wie je aanspreekt. Dan wordt het weer makkelijk om na te gaan hoé je diegene kan benaderen.

Online zichtbaarheid voor zorgbedrijven

Als zzp’er doe je er goed aan een portfolio-website te (laten) maken en je goed te profileren op LinkedIn. Zorgorganisaties moeten nóg beter na denken en meer investeren in een functionele, goedvindbare en bovenal conversiegeoptimaliseerde website. Dat houdt concreet in dat je website niet alleen informatief en gebruiksvriendelijk is, maar ook aanzet tot actie. Je wil immers dat jouw zorgbedrijf aantrekkelijk wordt voor zowel zorgbehoevenden áls voor potentiële werknemers. Want daar ligt de grote crux: hoe trek je cliënten/patiënten aan?

Tekst, beeld en adverteren

Met alleen een doelgroep en goede website ben je er niet. Althans, niet voor de lange termijn. Storytelling is nodig om je missie en bedrijfsvoering op een aantrekkelijke manier met je doelgroep te delen, SEO (goed vindbaar worden in Google) om de juiste doelgroep voor de lange termijn naar je website te lokken en SEA (advertenties) om zorgpersoneel te vinden óf voor een stukje extra awareness. Als startende zorgondernemer doe je er goed aan om in ieder geval marketing mee te nemen in je bedrijfsplan. Als marketingbureau voor de zorg, denken we graag met je mee. Juíst in de beginfase.

Marketingbureau voor de zorg

Als marketingbureau voor zorgbedrijven en zorginstellingen helpen we je met alle aspecten van online marketing. Onze jarenlange ervaring in de zorg leert ons dat er vooral behoefte is aan:

Johnson Marketing helpt graag met het maken van een gedegen en kosten-efficiënte marketingstrategie voor jouw zorgbedrijf. Neem voor een kennismaking contact op via 085-4010276 of mail naar welkom@johnsonmarketing.nl