Johnson Marketing

7 marketingtips voor ziekenhuizen

7 marketingtips voor ziekenhuizen

Ziekenhuizen staan de laatste 10 jaar voor complexe online uitdagingen. De twee grootste oorzaken zijn de marktwerking en digitalisering. De coronapandemie deed daar nog een schepje bovenop. Waar de helft van de Nederlandse ziekenhuizen in 2008 niet eens een marketingafdeling had, is digitale marketing in ziekenhuizen nu niet meer weg te denken. Onderscheidenheid, online vindbaarheid, ijzersterke content en advertenties zijn essentieel om als ziekenhuis mee te gaan met de tijd.

Marketing voor ziekenhuizen: wat is er mogelijk?

De digitalisering van de zorg loopt in lijn met innovaties binnen de online marketing. Zo is de website van een ziekenhuis lang niet alleen meer een plek voor contactgegevens en basisinformatie. Het is hét kloppende hart als het gaat om marketing- en communicatiedoeleinden. Patiënten vinden er medische informatie over behandelingen en trajecten, worden doorgelinkt naar hun persoonlijke patiëntenportaal én hebben inzage in wetenschappelijke onderzoeken.

Voordat marketing voor ziekenhuizen efficiënt kan worden ingezet, is het belangrijk om de hele online customer journey van de patiënt tot in de puntjes te perfectioneren. Wanneer dat staat is het slim om aan de marketingknoppen te draaien. Denk hierbij aan het promoten van onderscheidende medische afdelingen, patiënten en personeel werven door middel van advertenties, werken aan online vindbaarheid door SEO, het opbouwen van e-maillijsten én het opzetten van content- en sociale mediastrategieën.

1. Promoot hetgeen dat jouw ziekenhuis onderscheidt

Wat maakt jouw ziekenhuis uniek ten opzichte van ziekenhuizen in de omgeving? Door over deze vraag na te denken, kom je tot de kern die voor elk marketingdoel essentieel is. De meest voorkomende unique selling points (UPS):

  • Uitstekende patiëntenervaringen
  • Exceptioneel artsenbestand
  • Technologisch geavanceerde methoden
  • Contracten met veel zorgverzekeraars
  • Specifieke medische afdelingen

Het is belangrijk om deze unieke aspecten consistent te benoemen in marketinguitingen. Niet alleen op de website, maar ook in bijvoorbeeld e-mails en advertenties.

2. Optimaliseer je website voor Google (SEO)

Bijna alle Nederlanders Googelen regelmatig een vraag. Soms specifiek: welke ziekenhuizen zijn er in Amsterdam? En soms wat minder specifiek: wat zijn de oorzaken van heupklachten? Als ziekenhuis is het belangrijk om veel gestelde vragen en zoektermen met betrekking tot hun ziekenhuis te achterhalen. Vervolgens is het zaak om antwoord te geven op die veel ‘gegoogelde’ vragen en zoektermen in teksten te verwerken.

Op die manier is de kans groter dat meer (potentiële) patiënten je weten te vinden. Je website wordt dan namelijk vaker en specifieker weergegeven in de zoekresultaten voor de juiste doelgroep. Het grote voordeel van SEO (search engine optimalization) is dat het een organische manier van marketing is. Dit betekent dat je geen advertentiebudget kwijt bent en het voor de lange termijn werkt. Naast SEO-teksten omvat SEO ook technische aanpassingen aan de achterkant van websites. Daarnaast kun je bepaald geografisch gebied specifiek aanspreken. Dit wordt lokale SEO genoemd.

3. Betaald adverteren om direct de doelgroep te bereiken

Met behulp van betaalde advertenties bereik je binnen no-time je beoogde doelgroep. In verschillende opzichten is deze manier van online marketing zeer functioneel. Niet alleen om je merk te versterken, maar ook om specifieke problemen op te lossen, zoals het tekort aan zorgpersoneel.

Je kunt advertenties direct voorschotelen aan een specifiek getargette doelgroep. Bijvoorbeeld net-afgestudeerde zorgprofessionals of juist ervaren zorgpersoneel. Als expert in zorgmarketing zetten wij SEA veelvuldig in om de doelen van zorgorganisaties te bereiken.

4. Bouw een relatie met (potentiële) patiënten

Zorg ligt gevoelig bij mensen. Logisch: gezondheid is een van de meest belangrijke levensaspecten. Om het imago van je ziekenhuis hoog te houden is het zaak goed naar (potentiële) patiënten te luisteren. Wat kun je leren van slechte beoordelingen, klachten en vragen? Door dit structureel te rapporteren en met het marketingteam te analyseren, komen er áltijd kansen bovendrijven.

Door continu in contact te blijven met (potentiële) patiënten, zorg je voor een sterkere relatie. Dit kan door nieuwsbrieven, een fantastische website, een goed bereikbare telefonische dienst en door middel van marketing. Bijvoorbeeld advertenties.

5. Social media voor een groter bereik

Persoonlijke zorgverhalen zijn vaak aangrijpend en emotioneel. Wie actief is op LinkedIn is komt regelmatig verhalen uit de zorg tegen. Zulke verhalen kunnen, naast inspireren, helpen om mensen warm te maken om in de zorg te komen werken. Binnen het ziekenhuis is het aan te raden om consistent actief te zijn op ten minste 2 sociale mediakanalen. Dit zorgt voor zichtbaarheid, binding en groei. Naast organisch posten is het ook mogelijk om te adverteren op sociale media.

6. Content marketing

Content marketing is op verschillende manieren in te zetten. Praktisch gezien in de vorm van blogs, nieuwsbrieven, nieuwsberichten, infographics, video’s, e-books en onderzoeksuitkomsten. Het zijn relevante creatieve én inhoudelijk sterke uitingen met verschillende doelen. Bijvoorbeeld meer bezoekers genereren, e-maillijst vergroten, een relatie opbouwen met patiënten, informeren of overtuigen. Kwaliteit en consistentie zijn het belangrijkst. 

7. Schakel een zorgmarketingbureau in

Ondanks de opmars van marketingafdelingen bij ziekenhuizen, zijn veel van hen gebaat bij extra hulp. Net als de rest van de zorgsector kampen ziekenhuizen met personeelstekort en concurrentie. Een gespecialiseerd zorgmarketingbureau zoals Johnson Marketing helpt ziekenhuizen gestructureerd en efficiënt marketingdoelen te bereiken. We helpen voor zowel korte als lange termijn. Bekijk onze dienstenpagina om te kijken wat we concreet voor jouw ziekenhuis kunnen betekenen. Direct contact opnemen voor een kennismakingsgesprek? Mail naar welkom@johnsonmarketing.nl.

Conclusie

De focus van ziekenhuizen ligt vanzelfsprekend op het zo efficiënt en kwalitatief mogelijk verlenen van zorg. Door de marktwerking en digitalisering is er een grote taak bijgekomen: marketing. Als ziekenhuis heb je te maken met concurrentie. Om ervoor te zorgen dat zorgpersoneel en cliënten voor jou kiezen moét je meelopen met de tijd. Denk aan een goed vindbare website, onderscheidende content en het promoten door middel van advertenties. Als marketingbureau in de zorg helpen we met het behalen van korte- én langetermijndoelen.