De zorgmarkt is een groeimarkt
Een stijgende levensverwachting en minder geboortes zorgen voor een veranderend zorglandschap. Er is meer zorg nodig. Vooral thuiszorgorganisaties zien dat in en schieten als paddenstoelen uit de grond sinds de toetreding van nieuwe zorgaanbieders eenvoudiger is geworden. Het aantal zorgdienstverleners stijgt dus al een poosje, terwijl het beschikbare budget minder wordt. Zorgkantoren beslissen zelf met wie ze contracten afsluiten en kijken vooral naar prijs-kwaliteitverhouding. Dit resulteert in fors meer concurrentie.
De een vindt deze concurrentiestrijd een normaal gevolg van de vrije marktwerking, terwijl de ander de nadelen te zwaar vindt wegen. Huisarts Leo van Rooijen is daar één van. In 2019 liet hij in het AD weten dat hij een terminale patiënt niet kwijt kon bij een van de 9 (!) thuiszorgorganisatie in de omgeving. De een zat vol, de ander richtte zich op een bepaalde doelgroep en nog een andere had niet de juiste contracten met de verzekeraar. Kortom: door concurrentie kunnen zorgaanbieders véél selectiever zijn, wat de patiënt lang niet altijd ten goede komt. Nauwe samenwerkingen tussen zorgorganisaties kan dit probleem verhelpen, ware het niet dat hier strenge regels aan zijn verbonden.
Dalende zorginkomsten
De zorg is een van Nederlands grootste kostenposten. Door toenemende vergrijzing neemt dit alsmaar toe. Op de geldkraan vanuit de overheid zit vroeg of laat een stop. Dit betekent dat er in de toekomst gekort wordt op de reguliere zorgfinancieringen en steeds meer wordt overgedragen op basis van de WMO. Een aannemelijk gevolg is dat zorgverzekeraars thuiszorg bijvoorbeeld op kunnen nemen in hun aanvullende zorg.
De politiek stuurt op zelfredzaamheid van gemeenten en burgers. Hierdoor verdwijnt de ‘zorgplicht’ van gemeenten en bepalen ze zelf hoe ze met hun pot zorggeld omgaan. Hoe dat in combinatie met de vergrijzing en toenemende concurrentie zal verlopen is vooralsnog een groot vraagteken.
Keuzevrijheid van cliënten
De vrije zorgmarkt geeft cliënten keuzevrijheid. Dit zorgt ervoor dat je als zorgorganisatie aandacht moet besteden aan je concurrenten. Je kunt hier het best mee beginnen in de vorm van een concurrentiestrategie. Op die manier leer je jouw positie in de markt kennen en kun je inspelen op acties van concurrenten. In het meest ideale geval ben jij je concurrenten constant een stap voor. De volgende 3 vragen helpen je hierbij:
- 1. Wie zijn mijn directe concurrenten?
- 2. Waarom zouden cliënten voor onze concurrenten kiezen en niet voor ons?
- 3. Waarom zouden cliënten voor ons kiezen en niet voor de concurrent?
De vragen lijken eenvoudig, maar zijn complexer dan je in eerste instantie denkt. Want ga maar eens na; hoe zit het qua kosten, CRM (customer relationship management), online presentatie én wat is ervoor nodig om zo efficiënt mogelijk de concurrentie aan te blijven gaan. De zorg houdt zich van oudsher niet bezig met marketing en concurrentiestrijd, dus moet deze andere denkwijze vaak van ver komen. Des te meer reden om met een gedegen (kosten)efficiënt marketing- en concurrentieplan te komen.
Zorgmarketing als onmisbaar instrument
Een groot deel van de concurrentiestrijd wordt online aangegaan. Naar verwachting wordt dit alleen maar meer. Niet alleen in de zorg, maar in vrijwel elke sector. Zaken als online vindbaarheid, design, cro (conversion rate optimalization), reviews en advertenties spelen een grote rol in de concurrentiestrijd. Door de keuzevrijheid van cliënten wordt de online presentatie van je zorgorganisatie alsmaar belangrijker. Het is verstandig om daar nu stappen in te zetten.
In tegenstelling tot wat mensen over marketing in de zorg denken, is zorgmarketing puur gericht op het versterken van de boodschap die al uitgedragen wordt. Denk aan betrouwbaarheid, er altijd voor iemand zijn en de wensen van de cliënt in acht houden. Daarnaast kunnen ‘hardere’ vormen van marketing worden ingezet voor het aantrekken van zorgpersoneel of het vermarkten van een zorgproduct. Met andere woorden: de inzet van zorgmarketing is belangrijk en wordt naar verwachting een onmisbaar instrument om de concurrentie aan te gaan.
Hoe wij jou met zorgmarketing helpen
De online zichtbaarheid van je zorgorganisatie vergroten is in allerlei opzichten een verstandige keuze. Je versterkt je merk en bereikt meer cliënten én potentiële werknemers. Door specifieke onlinemarketinginstrumenten in te zetten, werk je doelmatig aan meer cliënten, betere organische vindbaarheid of meer zorgpersoneel.
Voor elk doel zijn verschillende marketinginstrumenten beschikbaar. Zo wordt voor organische vindbaarheid in Google content ingezet. Voor het bereiken van patiënten en personeel is SEA (search engine advertising) de beste oplossing. Daarnaast valt er op marketing-strategisch gebied veel te winnen bij zorgorganisaties.
In welke fase op het gebied van marketing jouw zorgorganisatie zich nu ook bevindt; weet dat wij als specialistisch zorgmarketingbureau graag meedenken over het zo efficiënt mogelijk inrichten van jullie marketing. Ongeacht of met of zonder onze hulp is. Vraag gerust een kennismakingsgesprek aan via ons contactformulier.