1. Duidelijk doel
Het is een understatement, maar bijzonder belangrijk om goed na te denken over het doel van je website en de doelgroep. Als zorgorganisatie wil je bijvoorbeeld sneller informeren en vertrouwen winnen, terwijl een webshop meer ingericht kan worden op basis van overtuiging. Als je het doel duidelijk voor ogen hebt, worden keuzes maken wat betreft inhoud en stijl makkelijker.
2. Doelgroepgerichte schrijfstijl
De beste tip omtrent een schrijfstijl bepalen: spreek de taal van je doelgroep. Gebruik eenvoudige, begrijpelijke taal die bezoekers raakt. Vermijd jargon en zorg ervoor dat de boodschap direct aansluit bij hun behoeften en verwachtingen. Op veel websites staan nog te veel moeilijke woorden om ‘interessant’ over te komen, maar dit werkt averechts. Denk er goed over na wat je doelgroep wil en voorkom dat je alleen over je eigen diensten schrijft.
3. Professionele foto’s (en video’s)
De spanningsboog van websitebezoekers neemt al jaren af. Direct een flinke hoeveelheid tekst, kan ervoor zorgen dat mensen wegklikken. Onder het mom van ‘beelden zeggen meer dan woorden’ is het dus slim om tijd, aandacht en geld te besteden aan professionele foto’s en video’s. Voorkom statische en gebruikelijke foto’s en pak het in plaats daarvan creatiever aan. Met andere woorden: zorg dat je creatiever bent dan je concurrent.

4. Gebruiksvriendelijkheid
Misschien wel het allerbelangrijkst: maak het gemakkelijk voor bezoekers om door je website te navigeren. Duidelijke menu’s en heldere call-to-action knoppen begeleiden bezoekers door je website zonder verwarring. Een tool om te checken of je websitebezoekers alles kunnen vinden is Hotjar of Leadinfo.
5. Aantrekkelijk design
Een aantrekkelijk en inspirerend design trekt de aandacht en maakt indruk. Kies kleuren en lay-outs die passen bij je merk. Maak het niet te bond: het moet immers wel overzichtelijk en duidelijk blijven. Wil je inspiratie opdoen? Kijk dan eens op Themeforest en zoek naar templates binnen jouw branche.
6. Mobielvriendelijk
We leven in een mobile-first internettijdperk. Dit houdt in dat meer mensen op hun mobiel internetten, dan op hun computer of laptop. Daarom is het belangrijk om je nieuwe website mobielvriendelijk te maken. Sterker nog: de mobiele interface moet je grootste prioriteit worden.
7. Websitesnelheid
De regel voor websitesnelheid is simpel; je website moet binnen drie seconde laden. Het liefst binnen twee seconde. De reden hiervan is dat 53 procent van de websitebezoekers afhaakt als het laden drie seconde of langer duurt. Daarnaast is Google minder geneigd je hoog in de zoekresultaten te tonen als je een langzame website hebt. Via Pagespeed van Google kun je zien of jouw website aan de richtlijnen voldoet.
8. Reviews
Voor elk bedrijf is het belangrijk om vertrouwen te winnen. Met positieve feedback van tevreden klanten sla je de grootste slag. Toon reviews op je website om potentiële klanten te overtuigen van de kwaliteit van je producten of diensten. Het liefst zo uitgebreid mogelijk. Bijvoorbeeld aan de hand van een kort interview of video.

9. Over-ons-pagina
Ook de over-ons-pagina gaat over vertrouwen. Mensen willen weten met wie ze te maken hebben. Een over-ons-pagina biedt een kijkje achter de schermen, waardoor je bedrijf een menselijk gezicht krijgt. Maak het daarom bij voorkeur niet te ‘droog’. Houd het persoonlijk en probeer een band op te bouwen met de lezer.
10. FAQ-pagina
Een FAQ-pagina – ook wel veel gestelde vragenpagina genoemd – is extreem handig om twijfels bij je bezoekers weg te nemen. Je hebt namelijk de meest belangrijke vragen al beantwoord. Dit wekt vertrouwen en biedt duidelijkheid. Precies wat je wil.
11. Contactpagina
Maak het voor je websitebezoekers zo eenvoudig mogelijk om contact op te nemen. Vermeld duidelijk je adres, telefoonnummer en e-mailadres en voeg een contactformulier toe. Het is belangrijk om de stappen tot contact zo klein mogelijk te maken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een livechat of WhatsApp-button.

12. CTA’s (call to actions)
Stuur bezoekers in de juiste richting met duidelijke CTA’s. Denk aan een button voor een aankoop, inschrijving of offerteaanvraag; een CTA biedt duidelijkheid én zorgt voor meer conversies. Veel organisaties zijn voorzichtig met CTA’s, omdat ze denken dat het commercieel overkomt. De ervaring wijst echter uit dat de meeste mensen het juist handig vinden.
13. Goede SEO
Optimaliseer je website voor zoekmachines. Bijvoorbeeld door het gebruik van relevante zoekwoorden. Dit zijn woorden waar je doelgroep in Google naar zoekt. Ook kun je pagina’s en afbeeldingen meta-tags meegeven, waardoor je het Google makkelijker maakt om je website te lezen. Als je zelf weinig verstand van SEO hebt, is het raadzaam om dit gedeelte uit te besteden. Vooral bij de realisatie van een nieuwe website óf websitemigratie.
14. Privacy en veiligheid
Bescherm de privacy van je bezoekers met een veilige verbinding (SSL-certificaat) en duidelijke privacybeleid. Bezoekers moeten zich veilig voelen bij het delen van hun gegevens op je website. Daarnaast moet je natuurlijk gewoon voldoen aan de landelijke en Europese richtlijnen wat betreft dataprivacy.
15. Koppeling met Google Analytics
Onder het mom van meten is weten; meet het gedrag van je bezoekers met Google Analytics. Analyseer gegevens zoals bezoekersaantallen, populaire pagina’s en conversieratio’s om de prestaties van je website te verbeteren. Als je dit niet doet, heb je dus geen flauw idee hoe je website het bij jouw doelgroep doet.

16. Nieuwsbriefinschrijvingen
Bouw aan een loyale klantenkring door bezoekers de mogelijkheid te bieden zich in te schrijven voor nieuwsbrieven. Houd ze op de hoogte van aanbiedingen, updates en relevante inhoud. E-mailmarketing is een van de meest onderschatte marketingmiddelen. Je bouwt op lange termijn namelijk een enorme doelgroep op die je in één klap kunt bereiken.
17. Social media links
Vorm van je sociale media en website een duidelijke eenheid. Maak bijvoorbeeld social-icoontjes op je website of andersom; stuur mensen via sociale media door naar je website. Op die manier bouw je maximale interactie op met je doelgroep.
18. Blog
Creëer een blog of online magazine om waardevolle artikelen te delen. Door te bloggen straal je expertise uit, informeer je jouw bezoekers en laat je Google zien dat je autoriteit bent binnen jouw vakgebied. Hierdoor is de zoekmachine eerder geneigd je hoog in de zoekresultaten te plaatsen, waardoor je meer websiteverkeer krijgt.
19. Casestudies
Dit ligt in het verlengde van tip 8: reviews. Toon succesverhalen van tevreden klanten met casestudies. Je gaat hierbij echt de diepte in: wat was de klantvraag en hoe heb je als organisatie hierbij geholpen. Dit geeft potentiële klanten inzicht in hoe jouw producten of diensten hen kunnen helpen. Of je nou een commerciële webshop hebt of een zorgorganisatie; casestudy’s of klantverhalen zijn altijd bruikbaar.
20. Aangepaste 404-pagina
Maak de frustratie van bezoekers die verdwalen op je website iets dragelijker met een aangepaste of geestige foutpagina/404-pagina. Ontwerp een aangepaste 404-pagina met een boodschap in eigen stijl én met duidelijke navigatiemogelijkheden.

Hulp nodig bij een nieuwe website?
Door rekening te houden met deze checklist, leg je een uitstekende basis voor online succes. Denk vooral aan de behoeften van je bezoekers; dat is het allerbelangrijkst. Veel succes met het creëren van je nieuwe website. Heb je vragen of wil je hulp bij een van bovenstaande aspecten? Laat het ons weten.